home fotoblog
JOHAN KUHLMANN
beeldende kunst en ruimtelijk ontwerp
 
informatie

< >


Trajecti Illumina
Decor- en lichtontwerp

In het decor- en lichtontwerp van Johan Kuhlmann veranderde Vocaal Ensemble Trajecti Voces uit Utrecht twee kerken in mistige, donkere werelden, waarin lijnen van laserlicht priemen en objecten van kleur veranderen. Trajecti zong de sterren van de hemel: de alleroudste koormuziek van Obrecht, Ockeghem, Willaert en Josquin, maar ook componisten van nu als Pärt, Whitacre, Sisask en Nees. Dirigent Dirkjan Horringa nodigde Johan Kuhlmann uit deze muziekcombinatie met licht en beeld te ondersteunen, zodat het voor het luisterend publiek duidelijker wordt waarom hij de muziek heeft samengebracht. Jasper van den Boezem, interactive creator, maakte het lichtontwerp op vindingrijke wijze technisch mogelijk.Benedictio van Umas Sisak was op 11 januari 2013 in de Pieterskerk in Utrecht het prachtige slotakkoord van Trajecti Illumina. (Geluidskawaliteit movie helaas matig.)
Meer videofragmenten

Concert vrijdag 11 januari 2013 – Pieterskerk, Utrecht
meer foto's

Generale repetitie 18 december 2012 Pieterskerk, Utrecht
meer foto's

Over het ontwerp:
MUZIEK in RUIMTE en TIJD
'Als uitgangspunt voor de vormgeving heb ik gekozen voor de samenstelling van het koor en de opbouw van de muziek: 24 stemmen, 4 stemgroepen. Muziek kan worden opgevat als geluid in de tijd. Ook de samenstelling van het programma gaat over tijd: muziek van vroeger en nu.
Het getal 24 komt terug in de 24 uur van een dag: de klok, de tijd. De 4 stemgroepen komen in aantal overeen met de 4 dagdelen en de 4 seizoenen. Daarmee werd de (analoge) klok het vormprincipe voor de vormgeving van het concert. Ik gebruik 24 lichtbronnen om in samenspel met de zang een passende muzikale ruimte zichtbaar te maken.
Daarnaast is er een draaiend object, een bol. Deze bol, opgebouwd uit 4 ringen, verwijst naar bijv. de zonnewijzer, de seizoenen, oneindige ruimte en ook uitdijend geluid, muziek.'

 


2013
Trajecti Illumina
voor Trajecti Voces