home fotoblog
JOHAN KUHLMANN
- beeldende kunst en ontwerp -
archief
CV
 
Informatie
 


Artist statement


 

Ruimte vertelt een verhaal

In zijn werk als beeldend kunstenaar en (decor)ontwerper laat Johan Kuhlmann (Arnhem, NL, 1952) zich inspireren door de poŽzie van de gebouwde omgeving. Huizen en hutten, silo's en industriŽle installaties fascineren hem. Reizend en zwervend door vooral verstedelijkte gebieden komt hij deze bij voorkeur toevallig tegen. Hij fotografeert ze voor zijn fotoblog ĎOnderwegí.

Gebouwde ruimtes, architectonische vormen, plattegronden zijn voor hem ook een spiegel, voertuig of drager voor wat hem in het leven bezighoudt en een beeld van de voortdurende verandering die hij daarin ziet. De ruimte vertelt een verhaal. De beleving van energie en beweging van individuele, maatschappelijke en culturele processen ziet hij erin gereflecteerd. In de bouwwerken, gebouwde constructies beleeft hij daarmee ook ongewone vormen van schoonheid en ervaart hij de essentie ervan. Ze roepen gedachten en associaties bij hem op, die hij zichtbaar maakt in zijn bouwsels, schilderijen en collages.

In de loop van de jaren heeft zijn werk uiteenlopende vormen aangenomen. Kleurrijk werk, soms met licht, uitgevoerd in verschillende, ook dagelijkse materialen en vormen. De fotoís maken de laatste jaren onderdeel uit van zijn presentaties in de vorm van fotoboeken en afdrukken op specifiek materiaal.

Zijn ontwerpen voor theater en interieur sluiten vaak direct aan op het autonome werk. Met een beperkt aantal middelen creŽert hij ruimtes die eenvoudig van sfeer en betekenis veranderen. De ruimte komt tot leven.

Johan Kuhlmann koos na universitaire studie en werk in de sociaal-maatschappelijke sector op latere leeftijd voor de kunsten. Hij volgde een opleiding in die richting en startte in 1990 zijn kunstenaarspraktijk. Na enige jaren combineerde hij dit vervolgens gedurende 20 jaar met een baan als webredacteur en -vormgever aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Naast de passie voor de kunsten gaat hij ook graag op reis, wat steeds weer leidt tot nieuwe inspiratie.
Het vrije werk is te koop en te huur. Voor informatie daarover en voor decor- en interieropdrachten kunt u bellen: 06-36182806
of mailen: kunst@johankuhlmann.nl

Space tells a story

In his work as a visual artist and (set)designer Johan Kuhlmann (Arnhem, NL,1952) is inspired by the poetry of the built environment. Houses and huts, silos and industrial installations fascinate him. He photographs them for his photoblog. They evoke thoughts and associations in him, which he makes visible in his paintings, collages and constructions. It is colourful work, executed in various materials and shapes.

His designs for theater and interior are directly in line with this. Using a limited number of resources, he creates spaces that simply change atmosphere and meaning. The space comes to life. 


You can sell or hire his work. For information about that and for theatre- and interior- design call: 06-36182806
or mail: kunst@johankuhlmann.nl

over mijn werk / about my work:


 


Lees meer over zijn werk in
de inleiding op de exposite 'Kijk nou maar'(2010)
en
in De Gelderlander, 23 september 2011


 

 

Meer info en links:

- curriculum vitae

- www.instagram.com/johankuhlmann/
- www.facebook.com/johan.kuhlmann.kunst

- johankuhlmann.kunstinzicht.nl

- johankuhlmann.exto.nl/

 


 

atelieradres: Achter de Dom 22-24, 3512JP Utrecht
postadres: Jan van Galenstraat 22, 3572 LA Utrecht

 
 
kunst@johankuhlmann.nl/ tel: 06-36182806